Színes mindennapok

Pizza – maradékmentő módon

A következő recept története csak annyi, hogy maradt egy csomó kolbászunk és szalámink otthon, amit féltettem attól, hogy végül ki kell dobni, mert nem esszük. Ilyenkor a legjobb megoldás a melegszendvics vagy a pizza. pizzát már rég készítettem, és akkor is bevallom, hogy vettem a tésztát, és nem én készítettem. De mindent el kell kezdeni, így ma elkészült az első teljesen saját pizzám:

Hozzávalók:

0,5 kg liszt, 0,5 ek só, 0,5 ek cukor, 2 ek olaj 325 ml víz, 1 csomag porélesztő

Elkészítése:

A vízben elkevertem a cukrot, a sót, az élesztőt, majd ha ez már teljesen elkeveredett, hozzáöntöttem az olajat. Egy tálban összekevertem a liszttel ezt az elegyet, majd kigyúrtam. Félretettem másfél órára, egy nedves konyharuhával letakarva. Ezután a tésztát átgyúrtam, és 3 felé szedtem. A sütőt bekapcsoltam, hogy legyen ideje átmelegedni, mert 250 fokos sütő kell nekünk. Az egyik tésztát nagyon vékonyra kb 0,5 cm-re nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem a tejföl és paradicsomkrém keverékével, rá kukoricát tettem és az összes féle sajtot, amit csak találtam ráreszeltem. Előmelegedett sütőben 12 percig sütöttem. Kóstolás után a másik kettőt is elkészítettem, de azt már kolbásszal, ment rá zöldfűszer is. Nem érdemes előre lesütni, mert aránylag hamar kihűl, hanem érdemes előre megkenni, előkészíteni, és amikor kell, csak akkor lesütni. 

 

Sonkás – sajtos cannelloni

A havi menümre feltettem ezt az ételt, melyet még sosem készítettem ugyan, de kíváncsi voltam rá. Félve készítettem el, mert párom nem igazán kedveli a hús nélküli ételeket, de reméltem a benne lévő bacont elfogadja húsnak! 🙂

Hozzávalók:

200 g szeletelt vagy előre felkockázott bacon

3 tömlős sajt

15 dkg reszelt sajt – bármilyen

10 lasagne lap, vagy cannelloni tészta

3 tojás

só, bors fokhagyma vagy fokhagymapor

vaj vagy margarin

 

Elkészítése:

A kis kockákra vágott bacont megpirítjuk a fokhagymával, közben feltesszük a tészta vizét.

Közben a sajtokat, a tojásokat, a sót és a borsot egy tálban összekeverjük.

A tésztát 5-6 percig fűzzük! ne sokáig, hiszen csak tekerhető állapotig kell főznünk. A vízben próbáljuk főzés közben szétszedni őket, mert össze fog ragadni, én ahogy kész volt, egyenként tiszta konyharuhára szedtem, mert utánna is ragad.

Jöhet az összeállítás: a tészta egyik végébe kb egy púpos evőkanálnyi szószt teszünk, feltekerjük, és egy vajazott tepsibe tesszük egymás mellé. a tetejére ha marad szósz rákenhetjük, sajttal megszórhatjuk.

Sütőben 40 percig sütjük fólia alatt, lehetőség szerint légkeverésesben alul-felül sütési módban 180-200 fokon! Ha meg akarjuk pirítani a tetejét, akkor fólia nélkül is süssük egy kicsit!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Baconos csirkemell tésztában

Újra recepttel érkezem:

Valami különlegeset szerettem volna készíteni, és ez a recept erre kiváló volt. A tészta miatt nagyon laktató étel.

Hozzávalók: 30 – 40 dkg csirkemell, 6 szelet bacon, 10-15 dkg sajt, 1 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag rétestészta, só, bors, margarin, 1 db tojás

Elkészítése:

Egy kevés margarinon gyors megpirítjuk a bacon mindkét oldalát, azután félretesszük. A maradék margarinban( ha keveselljük, akkor mehet még hozzá), megpirítjuk az apróra vágott csirkemellet, ami mellé törünk egy fokhagymát. Ha megpirult, akkor hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk. 10 perc alatt összefőzzük. A rétestésztát kettészedtem, a felére ráfektettem a bacon, ráöntöttem a szaftos csirkét, és a baconös oldaláról kezdve feltekerjük.  A tetejét megkenjük a tojással, és 15-20 perc alatt 180-200°C-on készre sütjük. A tészta miatt nem kívánt maga mellé köretet. De ha úgy látjuk jónak, akkor salátát készíthetünk mellé. Plusz szaftot sem kívánt, pedig azt hittem hiányolni fogom, de ha szeretnénk, akkor margarinnal, sajttal és tejszínnel készíthetünk még mellé sajtmártást.

Bazsalikomos csirkemell

Nyáron beszereztem egy pár fűszernövényt, de vagy nem volt alkalmam velük dolgozni, vagy elfelejtettem. Ez az első olyan étkem, amiben saját termesztésű fűszer van.

Hozzávalók: 0,5 kg csirkemell nagyobb kockákra vágva, olaj, 5 dkg liszt, 1 db leveskocka, 2 dl 10%os főzőtejszín ( vagy 20%os tejszín + 1-1,5 dl tej) só, bors, bazsalikom

Elkészítése: A húst megforgatjuk a lisztben, majd egy kis olajon félig átsütjük. Ezután felöntjük vízzel, annyira, hogy ellepje a húst, dobunk bele egy leveskockát, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük bazsalikommal. Kb 20-30 perc alatt puhára fő, ekkor a maradék lisztet és a tejszínt összekeverjük, és ráöntjük a húsra. Még egyszer átforraljuk. Ha nagyon besűrűsödne, akkor hígíthatjuk ízlés szerint tejjel.

Rizzsel, burgonyakrokettel, burgonyagombóccal vagy gnocchival tálaljuk.

A legtöbb idő az amíg a húst felkockázom, a többi már megy magától, nem kell mellette állni, így marad időnk minden másra.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Gombás – lecsós pörkölt

Egy nagyon egyszerű receptet hoztam nektek! az alapanyagok előkészítése a legtöbb idő, a főzéskor már nem is kell mellette állni, így nyugodtan tudtok mellette bármit végezni!

Hozzávalók: 0,5 kg kockázott sertés hús, 1 vöröshagyma, 1 üveg lecsó, 1 üveg gomba, só, bors, pirospaprika, olaj v zsír

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát kis olajon vagy zsíron megpirítjuk, ehhez hozzáadjuk a kockázott húst. Amikor már kifehéredett, akkor levesszük a tűzről, adunk hozzá pirospaprikát, sót és borsot, összekavarjuk, és egy picit visszatesszük a tűzre, de nem sokáig, nehogy a paprika megégjen. Ezután hozzá önjük a lecsót, és a lecsöpögtetett gombát, és annyi vizet, hogy teljesen ellepje. Így főzzük készre. Nekem kb 1 óra volt, de ez a hústól függően változhat. Én rizzsel tálaltam.

Csokis banános muffin

Nem tudom, ki hogy van vele, de időnként rákattanok a gyümölcsre, de olyan hirtelen ki is ábrándulok belőle, és ott szunnyadnak a gyümölcsök a tálban. Ilyen a banán is, ami hamar el kezd feketedni, ilyenkor muffin lesz belőle.

Hozzávalók: 1 db banán, 2,5dl tej, 1 tojás, 6dkg olvasztott vaj, 18 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 12 dkg cukor, 10 dkg apróra tört csoki

Elkészítése:

A lisztet a sütőport és  cukrot egy tálban összekeverjük. Egy másikban a vajat, a tojást, a tejet és a csokit. A két tál tartalmát összeöntjük, margarinozott muffin formába öntöm – nekem nagy 12 db-os van, és így jön ki egy adag -. 170 °C-on 25 percig illetve tűpróbáig sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tepsis morzsás karaj

Egy újabb recepttel érkeztem hozzátok! Azért szeretem, mert ez is gyorsan elkészül, és nem kell sokat pepecselnem vele.

Hozzávalók: 4-5 szelet karaj, 2dl főzőtejszín (vagy 1dl tejszín és 1 dl tejföl), 10-15 dkg sajt, 2 ek morzsa, 1 tk ételízesítő, só, bors

Elkészítése: a morzsát és az ételízesítőt összekeverjük, tehetünk bele bármilyen fűszert még, amihez csak kedvünk van, én fokhagymaport szoktam még.  A kikloffolt hússzeleteket ebbe a morzsába mártjuk, beletesszük egy margarinozott jénaiba. Sózzuk, borsozzuk. A tejszínt a maradék morzsával és reszelt sajttal összekeverjük, ezt a húsra öntjük. Ha nem lepi el, akkor szoktam még tejszínt önteni hozzá. Alufóliával lefedjük és 200 °c-on 60 percig sütjük. Mellé rizst szoktam készíteni, szerintem ezzel a legjobb!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Tepsis virslis spagetti

Ez az egyik kedvenc ételem, főként akkor szoktam főzni, amikor több napot dolgozom, mert ilyenkor ezt több napig is tudom enni!

Hozzávalók: 1 nagy pohár tejföl, 1 ek mustár, 2 ek majonéz, 1 tk őrölt paprika, 1 cs cukor, 1 cs só, 1 cs bors, fél csomag spagetti tészta, 10 dkg sajt, 4 pár virsli

Megfőzzük a tésztát, közben elkészítjük a mártást! A tejfölt, a mustárt, a majonézt, a sót, borsot, cukrot és a paprikát összekeverem, és közepes lángon összemelegítem. Nem szabad felforralni, mert akkor a tejfölnek kellemetlen állaga lesz. Ilyenkor a mustár fajtájától függően még cukrozom, hogy ne legyen savanyú. Ha átmelegedett, akkor leveszem a tűzről, és hozzáteszem a karikára vágott virslit. Nem kell előtte megfőzni, a sütőben majd átsül. Ha elkészült a tészta, akkor egy margarinozott tepsibe teszem a mártással együtt, alaposan összeforgatom, reszelt sajtot szórok a tetejére! 180°C-on 15 perc alatt átsütöm.

Ezt a receptet sűrűn variálom, hisz ha van otthon füstölt vagy másmilyen sajt, akkor azt is teszek bele. Ha van kedvem akkor teszek bele karikára vágott hagymát, vagy a mártásba teszek fokhagymasót. De virsli helyett párizsit vagy sonkát is lehet tenni.

Jó étvágyat hozzá!!

Expressz paradicsomleves

Nagyon szeretem a paradicsomlevest, annyira, hogy szinte minden héten képes vagyok ezt enni! De természetesen nem mindig van erre időm, így megtanultam hamis paradicsom levest készíteni nagyon gyorsan! Ha bármikor jól jön egy ilyen rapid recept, akkor íme:

A hozzávalók: 1 ek olaj, 1 ek liszt, 1 db kisebb vöröshagyma, 1 l víz, 2-3 ek cukor, 1 tk só, 1 csipet bors, 2 kis üveg sűrített paradicsom (80 gr-os Dawtona)

Az olajat és a lisztet alaposan összekeverjük, és lassú tűzön annyira átmelegítjük annyira, hogy habozni kezdjen. Ekkor leveszem a tűzről és teszek hozzá egy kis vizet, alaposan elkeverem a liszttel. Ha csomómentesre elkevertem, akkor mehet hozzá minden más, és ezt felforralom. Ha felforrt, akkor már kész is! Ekkor kiveszem belőle a hagymát, és ha tésztával eszem, akkor azt belefőzöm. Ha tészta is kerül a levesbe, akkor sűrűn kevergetem addig míg el nem készül, mert hamar leragad az aljára.

A kedvenc sűrített paradicsomom a képen látható változat. Az üreseket mindig megtartom, mert kiválóan alkalmas fűszertartónak! Ezt a fajtát a Sparban szoktam beszerezni, de néha megtalálom máshol is!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Fehér és barna keksz

Egy eszméletlenül finom, egyszerűen elkészíthető kekszet írok le nektek. Hamar elkészül, bár általában nyakig csokis vagyok tőle! De ennek ellenére is nagyon megéri!

Hozzávalók a csokishoz: 0,2 kg cukor,  0,25 kg margarin, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliacukor, 4 ek kakaópor, 0,35 kg liszt, 0,3 kg csokoládé

Elkészítése: Olvasszuk meg a margarint, adjuk hozzá a cukrokat, és verjük habosra. Mehet bele a többi hozzávaló, de a csokit hagyjuk utoljára, azt apróra vágjuk, törjük. Bármilyen csoki jó, én a kimaradt télapókat és a nyuszikat is bele szoktam keverni. Pici golyókat formálunk belőle, kb dió nagyságút – ennél a résznél szoktam nyakig sütis lenni, mert ragad a tészta -, és sütőpapíros tepsibe tesszük. Egy kicsit meglapogatjuk a tetejét, hogy lapos legyen. Arra figyeljünk, hogy minimum duplájára fognak nőni, így hagyjunk ennek helyet! 180 fokra melegített sütőben 10 percet sütjük! Amikor kész, még puha lesz, ettől ne ijedjünk meg, és tegyük vissza a sütőbe, mert a levegőn fog megszáradni! Kellemes állagú, nem túl kemény keksz lesz belőle!

Természetesen a fehéret is így kell elkészíteni, ott viszont mások az arányok a hozzávalókban: 0,2 kg cukor, 0,25 kg margarin, 2 tojás, 1-1 csomag sütőpor és vanillincukor, 0,4 kg liszt, 0,2 kg fehér csokoládé

Remélem ízleni fog nektek. Nagyon alkalmas akkor, ha hirtelen jelentkeznek be vendégek, és rövid időnk van sütni!

Amerikai krémes

Bevallom nem szeretem a süteményeket enni, de nagyon szeretem csinálni őket. Ellenben ez a süti még nekem is ízlett, remélem neked is fog!

Amerikai krémes:

Hozzávalók:

7 db tojás, 0,2 kg liszt, 0,25 kg cukor, sütőpor, 15 ek víz, 2-3 ek kakaópor

2 db vaníliás puding, 5 dl tej, 2-3 ek cukor

5 dl habtejszín

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, most a tésztához csak a sárgája kell. Ehhez hozzáadjuk a cukrot és a vizet, robotgéppel habosra verjük. Ezután mehet bele a liszt, a sütőpor és a kakaó. Ha jól összekevertük, akkor mehet a sütőbe 180 fokon 20 percre.

Addig elkészítjük a krémet. A fehérjét habbá verjük, a pudingport elkészítjük. A meleg pudingba óvatosan belekeverjük a fehérjehabot.

A krémet a piskótára kenjük, és így sütjük még 15 percet.

A tetejére mehet a habbá vert tejszínhab – természetesen habpótlóval is ugyanolyan jó, már azzal is csináltam -, a tetejére mehet csokiforgács, vagy bármi más díszítés.

Szerintem egy nagyon egyszerű süti, és nagyon finom is! Jó étvágyat hozzá!

Helló Világ!

Üdv a blogomon!

Sokszor látom az embereket unatkozni és küszködni a mindennapokban. Monotonon éljük az életünket. Szeretném, ha mindenki ugyanúgy tudná élvezni a hétköznapokat, látná a színeket, érezné az illatát, élvezné a színeit, érezné az ízeit, kihasználná a nap adta lehetőségeit! Megpróbálok ebben segíteni receptekkel, évszakhoz illő kreatívkodással, tippekkel! Remélem jól fogod itt érezni magad!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!