Színes mindennapok

Pizza – maradékmentő módon

A következő recept története csak annyi, hogy maradt egy csomó kolbászunk és szalámink otthon, amit féltettem attól, hogy végül ki kell dobni, mert nem esszük. Ilyenkor a legjobb megoldás a melegszendvics vagy a pizza. pizzát már rég készítettem, és akkor is bevallom, hogy vettem a tésztát, és nem én készítettem. De mindent el kell kezdeni, így ma elkészült az első teljesen saját pizzám:

Hozzávalók:

0,5 kg liszt, 0,5 ek só, 0,5 ek cukor, 2 ek olaj 325 ml víz, 1 csomag porélesztő

Elkészítése:

A vízben elkevertem a cukrot, a sót, az élesztőt, majd ha ez már teljesen elkeveredett, hozzáöntöttem az olajat. Egy tálban összekevertem a liszttel ezt az elegyet, majd kigyúrtam. Félretettem másfél órára, egy nedves konyharuhával letakarva. Ezután a tésztát átgyúrtam, és 3 felé szedtem. A sütőt bekapcsoltam, hogy legyen ideje átmelegedni, mert 250 fokos sütő kell nekünk. Az egyik tésztát nagyon vékonyra kb 0,5 cm-re nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem a tejföl és paradicsomkrém keverékével, rá kukoricát tettem és az összes féle sajtot, amit csak találtam ráreszeltem. Előmelegedett sütőben 12 percig sütöttem. Kóstolás után a másik kettőt is elkészítettem, de azt már kolbásszal, ment rá zöldfűszer is. Nem érdemes előre lesütni, mert aránylag hamar kihűl, hanem érdemes előre megkenni, előkészíteni, és amikor kell, csak akkor lesütni. 

 

Sonkás – sajtos cannelloni

A havi menümre feltettem ezt az ételt, melyet még sosem készítettem ugyan, de kíváncsi voltam rá. Félve készítettem el, mert párom nem igazán kedveli a hús nélküli ételeket, de reméltem a benne lévő bacont elfogadja húsnak! 🙂

Hozzávalók:

200 g szeletelt vagy előre felkockázott bacon

3 tömlős sajt

15 dkg reszelt sajt – bármilyen

10 lasagne lap, vagy cannelloni tészta

3 tojás

só, bors fokhagyma vagy fokhagymapor

vaj vagy margarin

 

Elkészítése:

A kis kockákra vágott bacont megpirítjuk a fokhagymával, közben feltesszük a tészta vizét.

Közben a sajtokat, a tojásokat, a sót és a borsot egy tálban összekeverjük.

A tésztát 5-6 percig fűzzük! ne sokáig, hiszen csak tekerhető állapotig kell főznünk. A vízben próbáljuk főzés közben szétszedni őket, mert össze fog ragadni, én ahogy kész volt, egyenként tiszta konyharuhára szedtem, mert utánna is ragad.

Jöhet az összeállítás: a tészta egyik végébe kb egy púpos evőkanálnyi szószt teszünk, feltekerjük, és egy vajazott tepsibe tesszük egymás mellé. a tetejére ha marad szósz rákenhetjük, sajttal megszórhatjuk.

Sütőben 40 percig sütjük fólia alatt, lehetőség szerint légkeverésesben alul-felül sütési módban 180-200 fokon! Ha meg akarjuk pirítani a tetejét, akkor fólia nélkül is süssük egy kicsit!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Januári menü

Kissé megkésve, de ideírom nektek a januári menütervemet, ami segíthet nektek az ötletelésben, a nagy kérdésre, hogy mit főzzek! Nem szoktam bonyolult ételeket készíteni, mert még csak tanulom a konyhaművészetet! De már korábbi bejegyzésemből tudjátok, hogy ez segít nekem a spórolásban. Ha előre meg tudom tervezni a hónapomat, akkor el tudom hozzá készíteni a bevásárló listámat, és azt szigorúan tartva egy hónapban csak egyszer vásárlok nagyot, ami egész hónapra elég, napi szinten csak a friss árukat kell már csak megvenni, pl.: felvágottak, péksütemények, zöldségek, rövid lejáratú termékek. 

Az én hónapom így néz ki:

December 31

Melegszendvics

Dolgozom

Dolgozom

Dolgozom

Dolgozom

Amerikai rántott csirke, sült burgonyával

Dolgozom

Dolgozom

Sonkás, sajtos canelloni

Dolgozom

Fasírt krumplipürével

Dolgozom

Bolognai spagetti

Bazsalikomos csirkemell burgonyakrokettel

Előző nap maradéka

Dolgozom

Dolgozom

Bableves, palacsinta

Dolgozom

Dolgozom

Csernohorszky szelet rizzsel

Dolgozom

Pizza,

körözött hétvégére

Baconben sült csirkemell sült burgonyával

Dolgozom

Dolgozom

Bolognai lasagne

Dolgozom

Dolgozom

Burgonyaleves, gofri

Rántott hús rizibizivel

Február 1

Készítsünk listát 2. rész

Előző hónapban is készítettünk listát, érdemes ebben a hónapban is ily módon megtervezni a hónapunkat, hogy minden nyugodt mederben tudjon folyni. Lesznek benne tételek, melyek már előző hónapban is megvoltak, ezeket akár már ki is tudjuk pipálni!

Díszítés:

1. Ajtódísz! Itt az ideje, ha eddig még nem tettük ki, akkor kerüljön az ajtóra, ha még nincs, akkor vegyünk, vagy rendeljük meg!

2. Karácsonyfa díszek! Vegyük elő, leltározzuk le, hogy mink maradt tavalyról, idén mit szeretnénk. Amennyiben kell még valamilyen, akkor vegyük meg, hiszen nemsokára elkapkodják őket. Gyerekkel hétvégente készíthetünk mi is saját kezűleg!

3. Ablakdíszek! Az ablakra kerülhet üvegfestékből készült képet, matricát, vagy saját kezűleg készült díszek, ezeket vegyük meg, csináljuk meg. Ebbe is be tudjuk vonni a gyerekeket!

4. Fényáradat! Kerüljenek elő a fényfüzérek, és tegyük lakásba, lakáson kívülre! Figyelve arra, hogy tűzbiztos legyen! Ne fulladjon tragédiába a karácsony!

5. Adventi koszorú! nem baj, ha elfelejtettük, még gyorsan bepótolhatjuk. Pár száz forintért vehetünk szalma alapot, arra tekerünk boát, ráragasztunk 4 gyertyát és kész is az expressz koszorúnk! De csak sima 4 gyertya ráírva egy-egy szám is elég.

6. Adventi naptár! Ma bontjuk az elsőt, így még ezt is pótolhatjuk, ha elmaradt! Szerintem nem csak gyerekeknek jó szórakozás, hanem nekünk felnőtteknek is jól esik/eshet! Férfiak kaphatnak 24 db dobozos sört is, energiaital vagy kóla függők pedig ugyanennyit ezekből. Teafüggők teafüvet, lírakedvelők idézetet, vagy párunknak 24 kupon, amit bármikor beválthat, és minden nap azt tépheti le, amit aznap szeretne!

7. Asztali dísz! Nekem minden évben az az asztali díszem, hogy egy szalma alapot vagy boával, vagy fenyőággal körbetekerem, és ezt teszem az asztal közepére, és ebbe kerülnek a gyümölcsök vagy az édességek, így hasznos funkciót is ellát. Ha van kedved hozzá, próbáld ki!

8. Lakás, kert! Nem csak asztalra, ajtóra és ablakra kerülhet dísz. Kerüljenek elő a mécsesek, a hógömbök, csengettyűk, terítők, szalvéták, bármi, amitől megjön a hangulat! Minden ajtó fölé kerülhet fenyőág, a plafonról, csillárról lóghatnak a díszek, hópelyhek!

9. Számítógép, telefon! Kerüljenek elő a téli háttérképek, csengő- és sms-hangok, facebookra borítókép. Mindenhol vegyen körül minket az ünnep, de csak akkor, ha ez nem zavar!

10 Tisztaság! Nem szorosan a díszítéshez kapcsolódik, de ha akarunk még idén nagytakarítást, akkor tegyük ezt meg mihamarabb, ne várjunk túl sokáig!

 

Külső – belső:

1. Ellenőrizzük le a ruhásszekrényt! Van e elég téli holmink? Jók e még ránk? Ellenőrizzük le: kabát, csizma, sapka, sál, kesztyű, pulcsi, hosszú ujjú felső, nadrág, vastag zokni, harisnya.

2. Külsőnk! Fodrász, manikűr, szolárium van e tervben még az idén? Ha igen jelentkezzünk be időben, mert sokszor már hetekre előre be vannak telve a naptárak! Ha mi házilag festünk, akkor is tervezzük be, hogy melyik nap tesszük meg!

3. Ha nem januárban szeretnénk fogyókúrázni, hanem előtte akarjuk a testünket felkészíteni, akkor kezdjük el!

4. Gyógyszertárra fel! Legyen a fiókunkban minden, ami betegség esetében kellhet, legyen az forró italpor, fájdalomcsillapító, hőmérő, zsebkendő, orrspray..stb! Töltsük fel magunkat vitaminokkal is, hátha nem is lesz gyógyszerekre szükség! Legyen sok – sok gyümölcsünk is!

5. Forró italok! Ilyenkor többet iszunk forró csokit, teát, kakaót; legyen hozzá minden, hiszen hidegben alig lesz kedvünk, hogy elszaladjunk a boltba. Raktározzunk fel teafűből, kakaóporból, forró csoki porból, tejből, cukorból, citromból, citromléből, mézből.

6. Programok! A munka, és az ünnepre való felkészülés mellett szánjunk időt a pihenésre is! Nézzünk körbe, hogy a lakóhelyünkön és annak környezetében milyen programok vannak! Hagyjunk erre időt. Ha gyerekkel vagyunk, akkor hétvégékre és délutánokra készüljünk fel gyorsan előhúzható ötletekkel. Hiszen most már hideg van, egyre több időt fognak tölteni a lakásban, és többször fognak unatkozni. Nyomtassunk kifestőket, bízzuk rájuk az ablakdíszítést, vonjuk be a sütésbe, készüljünk együtt. Amit csak lehet együtt csináljuk, és vonjuk be őket mindenbe! 

7.Hangulat! Kerüljön kézközelbe a karácsonyi CD, karácsonyi filmek, könyvek, gyerekek mellé mesekönyvek rajzfilmek. De ide hoznám az illatokat! Gyertyákat, illóolajokat is izzítsuk!

8. Szépség! A bőrünk a hidegben gyorsabban szárad, legyen otthon ajakápolónk, arckrémünk, testápolónk! Ne menjen rá a télre a bőrünk egészsége!

9. Ha nem otthon karácsonyozunk, akkor vennünk kell megfelelő öltözéket is, ezt se hagyjuk az utolsó pillanatra!

 

Ajándékok, karácsony, szilveszter, minden más:

1. Tervezzünk! Legyen egy heti vagy napi tervezetünk, hogy mit kell még elintéznünk, ezt pipálgathatjuk, így nyomon követve, hogyan is állunk, mi vár még ránk!

2. Utazunk!?  Ha utazunk az ünnepek alatt, akkor tervezzük meg, hova mikor, mit viszünk magunkkal!?

3. Ajándékötletre fel! Írjunk listát, hogy kinek mit veszünk karácsonyra. Mit hol tudunk beszerezni? Ha meg kell rendelni, ekkor lássunk neki, nehogy elfogyjon a raktárból! Legyen mindenkinél B terv is a legrosszabb esetre!

4.Ajándék csomagolás! Ajándékkísérőt, csomagolópapírt,celluxot, masnikat venni! Ha megvan egy ajándék azonnal csomagoljunk, hogy ne maradjon az utolsó pillanatra, és lássuk, hogyan állunk apapírral!

5.Posta! Ha az ajándékot postán küldjük, adjuk fel időben! Ha küldünk képeslapokat, azt vegyük meg időben, és időben adjuk fel! A képeslapokhoz a címeket szedjük össze, nehogy kiderüljön, hogy akartunk küldeni, de nem tudjuk hova.

6.Menüterv! Ha mi főzünk, akkor tervezzük meg jó előre azt, hogy mit teszünk az asztalra. Ha még életünkben nem készítettük el az adott ételt vagy sütit, akkor csináljunk próbasütést! A hozzávalókat írjuk össze, ne kelljen főzés közben boltba szaladgálnunk!

7. Karácsonyfa! Vegyük meg időben, ne a nyamvadt utolsó darabok maradjanak nekünk! Azt is tervezzük meg, hogy mikor díszítünk!

8. Szaloncukor! Ha vesszük, akkor szerezzük be időben, ha mi készítjük, akkor tervezzük meg, hogy mikor?!

9. Ajándékozás! Azt is gondoljuk át, hogy kinek mikor és hogyan juttatjuk el az ajándékokat! Hiszen van aki elutazik, így még karácsony előtt el kell azt vinni!

10. Autó! Ha van, ne feledkezzünk meg az ápolásáról! Szélvédőmosó, jégkaparó, téli gumi…stb!

11. Állatok! Ha vannak állataink, akkor gondoljuk végig vagy kérdezzük meg az állatorvost, hogy mit kell tennünk az egészségük érdekében!

12. Hűtő! Mivel hamar sötétedik, és hideg van odakint, ezért töltsük fel az éléskamránkat, hiszen éhesen, fáradtan, nyűgösen nem lesz kedvünk boltba menni!

13. Bevásárlólista! Tudjátok, hogy én előre megtervezem, hogy mikor mit készítek, ehhez írok bevásárló listát! Érdemes ilyen listát mindenképp írni, hogy azzal is időt tudjunk magunknak spórolni, mert ha ügyesek vagyunk, akkor egyszer kell egy nagy bevásárlást csinálnunk, utána csak a friss élelmiszerekért kell néha elugranunk a boltba! De hogy még ritkábban kelljen, vehetünk szeletelt kenyeret, és pár szeletenként mehet be a fagyasztóba a kiporciózott virslivel, párizsival. Valamint szalámit is vehetünk egy szálat, és időnként szelünk le belőle annyit, amennyi kell. Sok helyen kapható félkész zsemle is, amit 10 perc alatt meg lehet sütni, ilyen is lehet otthon. Valamint a bolti piták is remek reggeli vagy vacsora kellékek lehetnek. Pár száz forintba kerül, 8-10 db van benne, és elég megkenni tejföllel, sajtrémmel, vajjal, tegyünk bele felvágottat, sajtot, hajtsuk félbe, és egy serpenyőben a legkisebb lángon 5-5 percig süssük mindkét oldalát. Friss zöldséggel, savanyúsággal egy vagy két darab nagyon laktató lehet!

14. SMS! Ha valakinek smst küldünk karácsonyra, akkor keressük meg a megfelelő idézetet, szöveget. Írjuk bele a telefonba jó előre, ha okos telefonunk van, akkor ütemezni is tudjuk, így azt nem kell aznap küldözgetnünk!

15. Mikulás! A végére került, pedig ez lehetett volna az első tétel! Kinek mit veszünk? Ha mi készítjük, akkor időben kezdjük el! Mikor hogyan juttatjuk el a gazdájához a csomagot?

Remélem ezekkel az ötletekkel segítségetekre tudtam lenni! Valamelyik nap jövök az én tervezetemmel, hogy az is segítséget tudjon nyújtani! Kellemes készülődést kívánok!

Baconos csirkemell tésztában

Újra recepttel érkezem:

Valami különlegeset szerettem volna készíteni, és ez a recept erre kiváló volt. A tészta miatt nagyon laktató étel.

Hozzávalók: 30 – 40 dkg csirkemell, 6 szelet bacon, 10-15 dkg sajt, 1 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag rétestészta, só, bors, margarin, 1 db tojás

Elkészítése:

Egy kevés margarinon gyors megpirítjuk a bacon mindkét oldalát, azután félretesszük. A maradék margarinban( ha keveselljük, akkor mehet még hozzá), megpirítjuk az apróra vágott csirkemellet, ami mellé törünk egy fokhagymát. Ha megpirult, akkor hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk. 10 perc alatt összefőzzük. A rétestésztát kettészedtem, a felére ráfektettem a bacon, ráöntöttem a szaftos csirkét, és a baconös oldaláról kezdve feltekerjük.  A tetejét megkenjük a tojással, és 15-20 perc alatt 180-200°C-on készre sütjük. A tészta miatt nem kívánt maga mellé köretet. De ha úgy látjuk jónak, akkor salátát készíthetünk mellé. Plusz szaftot sem kívánt, pedig azt hittem hiányolni fogom, de ha szeretnénk, akkor margarinnal, sajttal és tejszínnel készíthetünk még mellé sajtmártást.

Bazsalikomos csirkemell

Nyáron beszereztem egy pár fűszernövényt, de vagy nem volt alkalmam velük dolgozni, vagy elfelejtettem. Ez az első olyan étkem, amiben saját termesztésű fűszer van.

Hozzávalók: 0,5 kg csirkemell nagyobb kockákra vágva, olaj, 5 dkg liszt, 1 db leveskocka, 2 dl 10%os főzőtejszín ( vagy 20%os tejszín + 1-1,5 dl tej) só, bors, bazsalikom

Elkészítése: A húst megforgatjuk a lisztben, majd egy kis olajon félig átsütjük. Ezután felöntjük vízzel, annyira, hogy ellepje a húst, dobunk bele egy leveskockát, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük bazsalikommal. Kb 20-30 perc alatt puhára fő, ekkor a maradék lisztet és a tejszínt összekeverjük, és ráöntjük a húsra. Még egyszer átforraljuk. Ha nagyon besűrűsödne, akkor hígíthatjuk ízlés szerint tejjel.

Rizzsel, burgonyakrokettel, burgonyagombóccal vagy gnocchival tálaljuk.

A legtöbb idő az amíg a húst felkockázom, a többi már megy magától, nem kell mellette állni, így marad időnk minden másra.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Gombás – lecsós pörkölt

Egy nagyon egyszerű receptet hoztam nektek! az alapanyagok előkészítése a legtöbb idő, a főzéskor már nem is kell mellette állni, így nyugodtan tudtok mellette bármit végezni!

Hozzávalók: 0,5 kg kockázott sertés hús, 1 vöröshagyma, 1 üveg lecsó, 1 üveg gomba, só, bors, pirospaprika, olaj v zsír

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát kis olajon vagy zsíron megpirítjuk, ehhez hozzáadjuk a kockázott húst. Amikor már kifehéredett, akkor levesszük a tűzről, adunk hozzá pirospaprikát, sót és borsot, összekavarjuk, és egy picit visszatesszük a tűzre, de nem sokáig, nehogy a paprika megégjen. Ezután hozzá önjük a lecsót, és a lecsöpögtetett gombát, és annyi vizet, hogy teljesen ellepje. Így főzzük készre. Nekem kb 1 óra volt, de ez a hústól függően változhat. Én rizzsel tálaltam.

Csokis banános muffin

Nem tudom, ki hogy van vele, de időnként rákattanok a gyümölcsre, de olyan hirtelen ki is ábrándulok belőle, és ott szunnyadnak a gyümölcsök a tálban. Ilyen a banán is, ami hamar el kezd feketedni, ilyenkor muffin lesz belőle.

Hozzávalók: 1 db banán, 2,5dl tej, 1 tojás, 6dkg olvasztott vaj, 18 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 12 dkg cukor, 10 dkg apróra tört csoki

Elkészítése:

A lisztet a sütőport és  cukrot egy tálban összekeverjük. Egy másikban a vajat, a tojást, a tejet és a csokit. A két tál tartalmát összeöntjük, margarinozott muffin formába öntöm – nekem nagy 12 db-os van, és így jön ki egy adag -. 170 °C-on 25 percig illetve tűpróbáig sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tepsis morzsás karaj

Egy újabb recepttel érkeztem hozzátok! Azért szeretem, mert ez is gyorsan elkészül, és nem kell sokat pepecselnem vele.

Hozzávalók: 4-5 szelet karaj, 2dl főzőtejszín (vagy 1dl tejszín és 1 dl tejföl), 10-15 dkg sajt, 2 ek morzsa, 1 tk ételízesítő, só, bors

Elkészítése: a morzsát és az ételízesítőt összekeverjük, tehetünk bele bármilyen fűszert még, amihez csak kedvünk van, én fokhagymaport szoktam még.  A kikloffolt hússzeleteket ebbe a morzsába mártjuk, beletesszük egy margarinozott jénaiba. Sózzuk, borsozzuk. A tejszínt a maradék morzsával és reszelt sajttal összekeverjük, ezt a húsra öntjük. Ha nem lepi el, akkor szoktam még tejszínt önteni hozzá. Alufóliával lefedjük és 200 °c-on 60 percig sütjük. Mellé rizst szoktam készíteni, szerintem ezzel a legjobb!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Szeptemberi menütábla

Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de mindig mindent kipróbálok, amivel spórolni tudok. Sokáig tartott mire rájöttem, hogy a legnagyobb hibám az, hogy ha elmegyek a boltba, akkor a szükséges mellett mindig minimum két felesleges dolog is kerül a kosárba. Pláne, ha reggel elmegyek éhesen a boltba, akkor ez több felesleges dolgot is jelent. Ráadásul, ha elkezdek főzni, legtöbbször az egyik hozzávalóra úgy emlékszem hogy van, de kiderül, hogy nincs. Ez újabb boltot jelent újabb felesleges holmikkal. Erre találtam ki a következő rendszert:

Minden hónap végén kapom meg a jövő havi munkabeosztásomat, amit rögtön egy táblázatba foglalom, és kiszedem azokat a napokat, amikor dolgozom – ilyenkor reggel nyolctól este fél kilencig nem vagyok otthon -, és a maradék napokra kitalálom, hogy mit fogok főzni. Igyekszem minden héten tésztát, rizst, krumplit tenni az asztalra, és ugyanígy próbálok arra is figyelni, hogy legyen sertés és csirke is minden héten! Valamint minden hónapban kerül a listára egy olyan étel, amit még sosem csináltam, hogy új ízeket is meg tudjak kóstolni!

Ha ezt kitaláltam, akkor jöhet a havi bevásárló lista! Összeírom, hogy mi nincs otthon, és azt listába szedem. A listámmal elmegyek egy nagy bevásárlóközpontba, és egy alkalommal letudom az egészet! Mindig kell, hogy legyen otthon édes üdítő, és valami nassolni való, hogy ha megkívánjuk, akkor megint ne rohanjunk le a boltba! Ráadásul, én azt vettem észre magamon, hogy ha van, akkor nem kívánom, ha nincs, akkor falási rohamot kapok, és mindent megveszek, mert mindent akarok! Szigorúan egy helyen veszek meg mindent, hisz ha több helyre megyek, mert ez itt, az ott olcsóbb, akkor már megint több és több felesleges dolog kerül a kosárba! Ja, és ha valamit csak elfelejtettem, akkor a páromat szoktam elküldeni, mert a férfiak legtöbbször tényleg csak azt veszik, amit kell, nem csábulnak el!

A fagyasztóm tartalmát onnan tudom, hogy egy lapra fel van vezetve a tartalma, melyet hűtőmágnessel tűzök a hűtőajtóra, így turkálás nélkül tudom, hogy mi van benne, ha valamit kiveszek persze lehúzom. Csillaggal bejelölöm, hogy mit fogok felhasználni, így lestoppolom a párom elől a számomra szükségeseket, ha ő nekiáll főzni akkor, amikor én dolgozom, de ő szabadnapos!

Ebben a hónapban nagyon sokat fogok dolgozni, azon a héten, amikor nem, akkor meg előre láthatóan kórházban leszek, így ebben a hónapban nem sokat fogok tudni a konyhában sürgölődni, de megmutatom, hogy milyen szokott lenni a táblázatom:

  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Szeptember 1-7 Dolgozom Dolgozom Sült burgonya, bolti fasírt Dolgozom Dolgozom Esküvő Esküvő
Szeptember

8-14

Dolgozom Dolgozom Hamburger Dolgozom Dolgozom Brassói, sült burgonyával Dolgozom
Szeptember

15-21

Dolgozom Morzsás hús rizzsel Dolgozom Dolgozom Sütőzacsis csirke vele sült burgonyával Körözött

Toros káposzta

Dolgozom
Szeptember

22-28

Dolgozom Bolognai és Sajtszószos spagetti Előző napi maradék Mézes mustáros csirke rizzsel Előző napi maradék vagy gyros Húsleves virslisaláta fasírttal Előző napi maradék
Szeptember

29-30

Dolgozom Dolgozom —– —– —– —– —–

Ha ez alapján te is kedvet kaptál ehhez, akkor bátran! A lista nagyon megkönnyítette az életem, hiszen nem kell reggel azon agyalnom, hogy mit fogok főzni, csak ránézek a listára, és már meg is van! Régen volt, hogy még délben sem tudtam kitalálni, hogy mit készítsek! Az üres táblázat neked:

  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Szeptember 1-7              
Szeptember

8-14

             
Szeptember

15-21

             
Szeptember

22-28

             
Szeptember

29-30

    —– —– —– —– —–

Expressz paradicsomleves

Nagyon szeretem a paradicsomlevest, annyira, hogy szinte minden héten képes vagyok ezt enni! De természetesen nem mindig van erre időm, így megtanultam hamis paradicsom levest készíteni nagyon gyorsan! Ha bármikor jól jön egy ilyen rapid recept, akkor íme:

A hozzávalók: 1 ek olaj, 1 ek liszt, 1 db kisebb vöröshagyma, 1 l víz, 2-3 ek cukor, 1 tk só, 1 csipet bors, 2 kis üveg sűrített paradicsom (80 gr-os Dawtona)

Az olajat és a lisztet alaposan összekeverjük, és lassú tűzön annyira átmelegítjük annyira, hogy habozni kezdjen. Ekkor leveszem a tűzről és teszek hozzá egy kis vizet, alaposan elkeverem a liszttel. Ha csomómentesre elkevertem, akkor mehet hozzá minden más, és ezt felforralom. Ha felforrt, akkor már kész is! Ekkor kiveszem belőle a hagymát, és ha tésztával eszem, akkor azt belefőzöm. Ha tészta is kerül a levesbe, akkor sűrűn kevergetem addig míg el nem készül, mert hamar leragad az aljára.

A kedvenc sűrített paradicsomom a képen látható változat. Az üreseket mindig megtartom, mert kiválóan alkalmas fűszertartónak! Ezt a fajtát a Sparban szoktam beszerezni, de néha megtalálom máshol is!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Fehér és barna keksz

Egy eszméletlenül finom, egyszerűen elkészíthető kekszet írok le nektek. Hamar elkészül, bár általában nyakig csokis vagyok tőle! De ennek ellenére is nagyon megéri!

Hozzávalók a csokishoz: 0,2 kg cukor,  0,25 kg margarin, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliacukor, 4 ek kakaópor, 0,35 kg liszt, 0,3 kg csokoládé

Elkészítése: Olvasszuk meg a margarint, adjuk hozzá a cukrokat, és verjük habosra. Mehet bele a többi hozzávaló, de a csokit hagyjuk utoljára, azt apróra vágjuk, törjük. Bármilyen csoki jó, én a kimaradt télapókat és a nyuszikat is bele szoktam keverni. Pici golyókat formálunk belőle, kb dió nagyságút – ennél a résznél szoktam nyakig sütis lenni, mert ragad a tészta -, és sütőpapíros tepsibe tesszük. Egy kicsit meglapogatjuk a tetejét, hogy lapos legyen. Arra figyeljünk, hogy minimum duplájára fognak nőni, így hagyjunk ennek helyet! 180 fokra melegített sütőben 10 percet sütjük! Amikor kész, még puha lesz, ettől ne ijedjünk meg, és tegyük vissza a sütőbe, mert a levegőn fog megszáradni! Kellemes állagú, nem túl kemény keksz lesz belőle!

Természetesen a fehéret is így kell elkészíteni, ott viszont mások az arányok a hozzávalókban: 0,2 kg cukor, 0,25 kg margarin, 2 tojás, 1-1 csomag sütőpor és vanillincukor, 0,4 kg liszt, 0,2 kg fehér csokoládé

Remélem ízleni fog nektek. Nagyon alkalmas akkor, ha hirtelen jelentkeznek be vendégek, és rövid időnk van sütni!

Amerikai krémes

Bevallom nem szeretem a süteményeket enni, de nagyon szeretem csinálni őket. Ellenben ez a süti még nekem is ízlett, remélem neked is fog!

Amerikai krémes:

Hozzávalók:

7 db tojás, 0,2 kg liszt, 0,25 kg cukor, sütőpor, 15 ek víz, 2-3 ek kakaópor

2 db vaníliás puding, 5 dl tej, 2-3 ek cukor

5 dl habtejszín

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, most a tésztához csak a sárgája kell. Ehhez hozzáadjuk a cukrot és a vizet, robotgéppel habosra verjük. Ezután mehet bele a liszt, a sütőpor és a kakaó. Ha jól összekevertük, akkor mehet a sütőbe 180 fokon 20 percre.

Addig elkészítjük a krémet. A fehérjét habbá verjük, a pudingport elkészítjük. A meleg pudingba óvatosan belekeverjük a fehérjehabot.

A krémet a piskótára kenjük, és így sütjük még 15 percet.

A tetejére mehet a habbá vert tejszínhab – természetesen habpótlóval is ugyanolyan jó, már azzal is csináltam -, a tetejére mehet csokiforgács, vagy bármi más díszítés.

Szerintem egy nagyon egyszerű süti, és nagyon finom is! Jó étvágyat hozzá!

A konyha és Én

Nem tudom, hogy ki hogyan és mikor tanult meg főzni, de nekem nagyon sokáig a konyha volt a leggyűlöltebb helye a lakásnak. Otthon nem tanultam meg főzni, anyum nem erőltette, engem meg nem érdekelt. Amikor elköltöztem otthonról, egy olyan egyterű lakásba költöztem, ahol nem volt ajtó a konyhán. Ezért nap, mint nap szembesültem a hiányosságommal. Természetesen úgy kezdtem, hogy minden márka összes instant porát megvettem, és így főztem én, nagyon sokáig. Annyira nem értettem a főzéshez, és nem is szerettem enni, hogy az első csirkemellemet – apró kockára vágottat – másfél óráig pároltam, mert gőzöm sem volt hozzá, hogy milyen állagúnak kell lennie. Azután elköltöztem az akkori kapcsolatomtól, és a mostani páromhoz költöztem. Persze eleinte csak ő főzött. De mit tesz az igaz szerelem egy nővel?! Kedvet kaptam a konyhához, megkedveltem az ízeket, a fűszereket, a sütést és a főzést. Élvezettel készítettem el neki az egyre bonyolultabb ételeket, és melegséggel töltött el az, ha láttam, hogy jóízűen eszi azt amit neki főztem. Napról napra egyre kevesebb kész étel és porok voltak a kamrában, és egyre többször próbáltam ki az új ételeket. Ma már csak egy-két étel van, amihez port használok,  de csak azért, mert annyira ízlenek, hogy nem találok olyan receptet, amivel el tudom hagyni. Minden hónapban legalább egy új receptet próbálok ki, hogy tágítsam a látó- illetve ízlelőköröm. Rájöttem, hogy rengeteg étel van, amit még nem kóstoltam, és rengeteg zöldség, gyümölcs és egyéb alapanyag van, amit gyerekként kóstolás nélkül elutasítottam. Ilyen például a bableves, melyet felnőtt fejjel kóstoltam csak meg, és kiderült, hogy szeretem. Sosem kóstoltam a spenótot, a lencsét, de még a húsokat is csak most kezdem megismerni és megszeretni. A blogra csak olyan recepteket fogok feltenni, illetve megosztani, melyet kipróbáltam, teszteltem. Remélem lesz közte olyan, melyet szívesen kipróbálsz, amihez én hozom meg a kedved.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!